Zorunlu Trafik Sigortası araç sahiplerinin mutlaka yaptırmak zorunda olduğu ve olası kaza ve hasar anında karşı tarafı hem maddi ve bedeni olarak güvence altına alan sigortadır. Bu sigortaya sahip olmayan araçların trafiğe çıkması yasak olmakta, yasağa uymayanlar yüksek miktarda ceza uygulaması yapılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan bu uygulamada Zorunlu Trafik Sigortası kaza yapan aracın değil karşı tarafın zararını karşılamaktadır. Motorlu taşıtların kara yollarında hareket halinde iken ölüm ve yaralanma gibi bir kaza olması halinde hukuki sorumluluk bu sigorta ile teminat altına alınmaktadır. Bu sigortayı yaptırmayanlar yüksek miktarda ceza ödemek durumunda kalabilecekleri gibi araçlarının bağlanması gibi bir durum da söz konusu olabilecektir.
Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu Trafik Sigortası teminatlarının bilinmesi bu kapsamda yer alan güvence ve haklarının ne olduğunun da bilinmesini sağlar. Bu sigortada teminatlar her araç için aynı şekilde uygulanmakta fakat araç türüne bağlı olarak teminat limitleri değişiklik göstermektedir. Zorunlu Trafik Sigortası teminatları aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır;
- Hasar ya da kaza olması durumunda karşı taraf için her kişiye ayrı ayrı ödenecek olan vefat ve tedavi masraflarının poliçede yazan limitler doğrultusunda karşılanması,
- Herhangi bir hasar ve kazanın söz konusu olması halinde karşı tarafta yer alan kişilerin tamamı için vefat ve tedavi masraflarının tamamının poliçede yer alan limitler doğrultusunda karşılanması,
- Hasar ve kaza olması halinde karşı tarafa ödenecek olan maddi zararın poliçede yazan limitlere bağlı olarak ödenmesi şeklinde yer almaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Karşılanmaz?
Motorlu aracın karayollarında hareket halinde iken karşı tarafın haklarının güvence altına alındığı Zorunlu Trafik Sigortası bazı durumların meydana gelmesi halinde karşılanmamaktadır. Bu durumlar sigorta poliçesinde de yer almakla birlikte aşağıdaki durumlar dikkate alınmaktadır;
- Manevi tazminatların ortaya çıkması durumu,
- Aracın hareket halinde olmadığı süre içinde oluşan kaza durumlarında,
- Yapılan kazada karşı tarafın olmadığı durumlarda,
- Kaza yapan iki aracında kaza poliçesinin aynı kişiye ait olması durumunda,
- Yapılan kazada römorkla taşınan eşya olması ve bu eşyaların kaza esnasında hasar görmesi durumunda,
- Karşı tarafa verilen zararda karşı tarafın kendi taşıdığı patlayıcı nedeniyle hasar görmüş olması durumunda Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında yer almayacaktır.
Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası Arasındaki Farklar
Zorunlu Trafik Sigortası ve kasko birbirine benzer durumlar olması sebebiyle sık sık karıştırılmaktadır. Fakat her iki seçenekte kullanıcılarına farklı alternatifler sunmaktadır.
- Karayolunda hareket halindeki motorlu aracın hasar ve kaza durumunda Zorunlu Trafik Sigortası karşı tarafın zararını karşılarken, kasko ise kişinin kendi aracına dair zararı karşılar.
- Araca kasko yaptırmak zorunlu bir durum değildir, isteyenler aracına kasko yaptırabilir. Bu durum kişinin tercihine bağlıdır. Zorunlu Trafik Sigortası için böyle bir seçenek yoktur. Araçların bu sigortayı yaptırmadan trafiğe çıkmaları yasaktır. Yaptırmayanlara cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
- Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarında üst limit sabit iken, kaskoda üst limit kasko yapan firmaya bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
- Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları her yıl yeniden belirlenmektedir. Kasko fiyatlarının belirlenmesi poliçede yer alan detaylarla doğrudan ilgilidir.
Zorunlu Trafik Sigortası bulunmadan trafiğe çıkan araçların trafik polisleri tarafından tespit edilmesi halinde araç çekici ile otoparka çekilmekte ve araç sahibi trafik sigortası yaptırana kadar burada tutulmaktadır. Bu gibi durumun ortaya çıkması halinde araç sahibi hem çekici ücreti hem de otopark ücreti ödemek zorunda kalacaktır. Poliçenin yaptırılmadığı her ay gecikme cezası uygulanmaktadır. Bununla beraber Zorunlu trafik sigortası nedir sorumuzu da yanıtladık.