Yurtdışında şirket kurmak için bilmeniz gerekenler küreselleşen dünyada yurtdışında işlerine yön vermek isteyenler için rehber niteliğindedir. Ticaret hacminin her geçen gün katbekat artmasıyla ortaya çıkan yeni fırsatlar, çoğu girişimci için bu durumu avantaj haline getirmiştir. Farklı sektörlere adım atarak iş potansiyelini maksimum oranda arttırmak isteyen çoğu girişimci yurtdışında çalışmaya yönelmektedir.
Yurtdışında şirket kurmak ve bu şirketi yönetmek girişimciler için büyük avantaj sağlasa da, bu durumun yol açabileceği bazı dezavantajlarda bulunmaktadır. Bu nedenle yurtdışında faaliyet göstermek isteyenlerin bu süreçte titiz bir araştırmaları ve her detayı göz önünde bulundurmaları gerekir. Yurtdışında şirket sahibi olmak için birtakım kuralların yerine getirilmesi gerekir.
Yurtdışında Nasıl Şirket Kurulur?
Yurtdışında şirket kuruyor olmak işletme sahipleri için birçok fırsatı beraberinde getirmektedir. Bu anlamda karar verecek olanların şirket kurmak istedikleri ülkenin ekonomik ve mali yapısı, uyguladıkları vergi sistemleri ve şirket kurma şartları ile gerekli bilgelere sahip olmaları gerekir. Şirket kurmak isteyen firma sahiplerinden bazı belgeler talep edilmekte ve bu belgelerin toplanarak belirlenen sürede teslim edilmesi gerekmektedir.
Yurtdışında şirket kurmak için bilmeniz gerekenler ve şirket kurmak için talep istenen belgeler şunlardır:
- 18 yaşından büyük olma şartı aranmaktadır.
- Yurtdışında kurulacak olan şirketin isminin kullanılmayan bir isim olması gerekir.
- Ticaret sicil kaydının oluşturulması gerekir.
- Kayıtlı şirket adresinin bulunması gerekir.
- Şirketin organizasyon şemasının belirlenmesi gerekir.
- Şirket hesabının bankada açılmış olması gerekir.
Yurtdışında şirket kurulurken şirket analizinin en başından yapılarak işletme türüne göre vergi sisteminin öğrenilmesi sürecin devamı niteliğindedir. Yabancı dil hususu yurt dışındaki firmaların göz ardı etmemesi gereken bir durumdur. Bu konuda tercümanla çalışmak hem zaman kaybını önleyecek, hem de işlerin aksamadan sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlayacaktır.
Yurtdışında Şirket Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yurtdışında şirket kurmak globalleşen dünyada son zamanlarda oldukça popüler olan bir işlerden biridir. Yurtdışında şirket kurmak için bilmeniz gerekenler bu süreçte daha az zorlukla daha fazla verim almak için yol gösterici olacaktır.
Vergi Koşullarının Değerlendirilmesi
Yurtdışında şirket kurmak şirketin yer alacağı ülkenin vergi koşullarının yerine getirilmesini gerektirmektedir. Bundan dolayı şirket kurulacak olan ülkenin vergi koşullarının detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir.
Yönetmeliklerin Takibi ve İşletme Kaydı
Yurtdışında şirket kurarken vergilerin yanı sıra birçok sürecin de yakından takip edilerek prosedürlerin zamanında yerine getirilmesi gerekir. Bu neden ülkedeki yönetmelikleri önceden öğrenerek o doğrultuda hareket etmek daha doğru olacaktır.
Ülke Ekonomisinin Analizi
Şirket kurulmak istenen ülkenin ekonomik durumu çalışma hayatına doğrudan yön verecek olan bir durumdur. Belli bir istikrara sahip ekonomiler firma sahiplerinin güvenli bir ortamda şirket kurmalarını sağlayacaktır. Ülke ekonomisi ve sunulan fırsatlar öncesinden araştırılmalıdır.
Dil Problemlerinin Çözümü
Yurtdışında şirket kurmak ve çalışmak için en önemli sorunların başında dil problemi gelmektedir. Yurtdışında şirket kurmak için bilmeniz gerekenler arasında yabancı dil konusu üzerinde ayrıca durulması gereken bir durumdur. Dil probleminin çözümüne ilişkin tercümanla çalışmak daha doğru bir karar olacaktır.
Kültürel Farklılıklara Ayak Uydurmak
Her ülkenin kendine has bir kültürü vardır. Ülkeye ait dilin çok iyi bilinmesine rağmen ülke kültürüne dair bilgi sahibi olmamak çalışma sürecinde bazı olumsuzları beraberinde getirebilecektir. Şirket kurulmak istenen kültürüne dair bilgi sahibi olmak pazarlama stratejilerine yön vermek açısından oldukça önemlidir.
Yurtdışında şirket kurmak için bilmeniz gerekenler şirket kurarken akıllarında soru işareti olan şirket sahiplerinin bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır. Gerekli şartları belirli koşullarda yerine getirenler yurtdışında şirket kurarak faaliyetlerine aralıksız olarak devam edebileceklerdir.