Vergi nedir tanımı pek çok vatandaş tarafından araştırılmaktadır. Bizler de bugün sizler için vergi nedir vergi çeşitleri nelerdir sorusunun cevaplarından bahsedeceğiz. Bu sayede vergi nedir kısaca öğrenme ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olma şansınız olacaktır. Sizler de bu konuda araştırma yapıyorsanız mutlaka yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ederiz.
Vergi Nedir?
Vergi nedir sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilmektedir. Devletin kurum ve kişilerinden belirli kanunnameler eşliğinde zorunlu olarak talep ettiği ödeneklerdir. Bu ödenekler dolaylı ve dolaysız olarak ikiye ayrılsa da kamusal hizmetler için her vatandaşın zorunlu olarak ödemesi gerekmektedir. Hemen her ülkenin kendi vergilendirme sistemi bulunmaktadır.
Ülkemizde de vergi nedir tanımı nedir sorularına binaen kısa ve net bir açıklama yapmak gerekirse devletin kamusal hizmetler için halktan ve kurumlardan talep ettiği ödeneklerdir diyebiliriz. Devletler kişi ve kurumlardan aldığı bu ödeneklerle yine kendi ülkesine hizmet olarak vergi gelirlerini harcamaktadır.
Vergi Çeşitleri Nelerdir?
Vergi nedir sorusu kadar vergi çeşitleri nelerdir sorusu da insanlar tarafından merak edilmektedir. Türkiye Cumhuriyetinde pek çok vergi kalemi vardır. Ancak kurumların ya da kişilerin durumuna nazaran bazı vergilerden muaf olunabilmektedir. Ancak bazı vergiler herkes tarafından zorunlu olarak ödenmek zorundadır. Bu vergiler ise şunlardır:
- Gelir Vergisi
- Kurumlar Vergisi
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
- Damga Vergisi
- Emlak Vergisi
Gelir Vergisi Nedir?
Gelir vergisi nedir diyenlerdenseniz ülkemizde gelire göre vergilendirme sistemi olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Kişi ve kurumlar elde ettikleri kazançlar bünyesinde devlete zorunlu olarak vergi ödemesi gerçekleştirmektedir. Ancak gelir vergisi sadece gerçek kişiler tarafından alınan ödeneklere verilen isimdir. Kısacası ticari veya zirai tüm kazançlar için devlete ödenen vergi sistemi gelir vergisi başlığı altında toplanmaktadır.
Kurumlar Vergisi Nedir?
Vergi nedir tanımı kadar merak edilen diğer bir konu ise kurumlar vergisidir. Kurumlar vergisi kuruma ait kazançlar üzerinden talep edilen ücretlere verilen isimdir. Sermaye şirketleri, kooperatifler, dernekler, vakıflar ve iktisadi kamu kuruluşları tarafından talep edilmektedir. Bu vergi türüne sahip olan kurumlar gelirlerinin %20’sini vergi olarak devlete ödemek zorundadır.
Katma Değer Vergisi Nedir?
Katma değer vergisi ülkemizde en çok alınan vergi kategorisindedir. Bir hizmet ya da malın üretiminden satışına kadar geçen tüm sürede ödenen bir sisteme sahiptir. Ülkemizde %1, %10 ve %20 olmak üzere 3 farklı vergi dilimi üzerinden ücretler kurum ve kişilerden alınmaktadır.
Özel Tüketim Vergisi
Özel tüketim vergisi de kişisel ihtiyaçlar dâhilinde çevreye ya da insan sağlığına zarar veren ya da verme ihtimali olan ürünler üzerinden yani lüks sayılan ürünler tarafından talep edilmektedir. Lüks araba, kürk, kömür ve benzin gibi ürünlerde uygulanmaktadır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Motorlu taşıtlar vergisi de yılda iki kez alınan özel vergiler arasında yer almaktadır. Motorlu taşıta sahip olan kurum ya da kişilerden talep edilen vergilerdendir. Vergilendirme ücreti ise ürünün özelliğine ve çevreye olan zararına göre değişmektedir.
Emlak Vergisi
Emlak vergisi de vergi nedir çeşitleri nelerdir sorusu kadar merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır. Ülkemizde yer alan vergi dilimlerinden birisi olan emlak vergisi arazi, arsa ve bina gibi taşınmaz mal varlıklarına sahip olan kişi ya da kurumlardan talep edilen vergi türüdür. Taşınmaz malın tapu sahibi tarafından her yıl ödenmek zorundadır. Özel durumlar dolayısıyla bu vergiden muaf olma durumları söz konusu olmaktadır.