SQLite Nedir sorusu son zamanlarda yazılım alanı ile ilgilenenler tarafından oldukça merak edilen bir terimdir. Yazılım dünyasının en önemli kavramlarından biri şüphesiz ki veritabanı. Veritabanları, onları kullanan uygulamalar için önemli olan verileri o uygulamaların erişebileceği ve düzenleyebileceği şekilde tutarlar, bu sayede verileri depolama konusunda önemli sıkıntılar yaşanmadan uygulamaların çalışmasını sağlarlar.
Geçmişten günümüze veri depolama sorununu çözmek için farklı veritabanı yönetim sistemi yaklaşımları geliştirilmiştir. Bunlardan en iyi bilineni sunuculu, yani “klasik” veritabanı sistemleri olup bu sistemlerin en iyi bilinen örnekleri MSSQL ve MySQL’dir. Bunlara ek olarak Amazon AWS gibi bulut veritabanı sistemleri, MongoDB gibi NoSQL (Not Only SQL) sistemleri, ve Firestore gibi sunucusuz veritabanı sistemleri yer almaktadır.
Bu yazıda işlenecek olan veritabanı sistemi de, tıpkı Firestore gibi sunucusuz bir veritabanı sistemi olan SQLite. Bu veritabanı sistemi son derece hafif yapısı ve yüksek performansıyla dünya çapındaki yazılımcıların severek kullandığı bir veritabanı sistemi olarak ön plana çıkmaktadır.
SQLite Nedir?
SQLite, esasen bir C dili kütüphanesi olup kendi kendine yeten (çok az gereksinimi bulunan) bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistem, çoğu SQL veritabanı sisteminin aksine, çalışmak için herhangi bir sunucuya ihtiyaç duymadan doğrudan uygulamanın içine dahil edilir.
Geliştirilmesine 2000 yılında başlanan SQLite, günümüzde dünyanın en çok kullanılan veritabanı modelidir, ki buna ek olarak Adobe, Bosch, Facebook, Google ve Mozilla gibi yüksek profil firmalar tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır. 2018 yılında Amerika’nın Kongre Kütüphanesi tarafından bir “Tavsiye Edilen Dijital Dosya Formatı” olarak tanınmıştır. SQLite Nedir sorumuzun cevabını da almış olduk.
SQLite’ın Özellikleri Nelerdir?
SQLite Nedir’den SQLite’ın Özellikleri de son derece merak edilmektedir. Son derece ünlü bir veritabanı yönetim sistemi olan SQLite şu tarz özelliklerle ön plana çıkmaktadır:
- SQLite, bir yazılım tarafından kullanılabilecek en hafif veritabanı sistemidir. Sunucusuz mimarisi sayesinde doğrudan uygulamanın içine gömülebilen SQLite ile veritabanı için ek sunucu açmadan gelişmiş veri depolama sağlanabilir. Buna ek olarak SQLite, kurulum esnasında neredeyse hiçbir oynama gerektirmez, tek yapmanız gereken şey resmi sitesinden işletim sisteminize uygun sürümünü indirip kurduğunuz klasörü PATH değişkenine eklemek.
- Son derece hafif olmasına ek olarak oldukça yüksek performans sağlar ve C/C++, Python, Java ve Ruby gibi diller için yazılmış kütüphaneleri bulunmaktadır, bu sayede her türlü yazılımda SQLite sistemi kullanılabilmektedir. PHP ve Python dilleri SQLite3 için yerleşik destek sunmaktadır.
- SQLite, standart SQL sözdizimini kullanır.
SQLite Kurulumu Nasıl Yapılır?
SQLite sisteminin kurulumu oldukça kolaydır. Bu başlık altında Windows işletim sistemi için kurulumun nasıl yapılacağı anlatılacaktır.
- SQLite resmi web sitesine gidin.
- “Download” sekmesi altında “Precompiled Binaries for Windows”u bulun.
- “sqlite-dll-win-x64” ile başlayan zip dosyasının üstüne tıklayıp indirin (Güncel sürümü 3.44.2, sadece 1.24 megabyte büyüklüğünde).
- “sqlite-tools-win-x64” ile başlayan zip dosyasının üstüne tıklayıp indirin.
- Bu iki dosyayı ortak bir klasöre açın (örn. C:\SQLite)
- Sistem ortam değişkenlerini düzenleyin’e geçiş yapın ve “Ortam Değişkenleri”nden hem kullanıcı hem sistem değişkenleri için PATH değişkenini bulun.
- Çift tıklayıp karşınıza çıkan ekranda “Yeni”ye basıp SQLite dosyalarının bulunduğu konumu ekleyin.