Son zamanlarda internet üzerinde birçok kişi Ekonomi Nedir ve Ekonomi Türleri nelerdir gibi araştırmaları yapmaktadır. Bu makalemizde bu terimleri detaylı bir şekilde öğreneceğiz. Bazı sözcükler gerek gündelik yaşamda kullanılır gerek ise tamamı ile bir bilim dalına verilen isimdir. İşte bunlara verilebilecek en bilinen örneklerin başında ekonomi sözcüğü gelir. Bu yazıda da farklı noktalardan ekonomi nedir sorusunun yanıtı verilecektir.
Halk Arasında ve Gündelik Kullanımda Ekonomi Nedir?
En baştan net bir biçimde ifade etmek gerekir ki özellikle günümüz şartlarında Türkiye ölçeğinde ekonomi sözcüğü herkes için önem arz eden bir olgudur. Herkesin az ya da çok bir fikri vardır. Ekonomi sözcüğünün gündelik yaşamda iki karşılığı vardır. Bunlardan ilki kişilerin, toplumların gereksiz masraf ve tüketimlerden kaçınmasıdır.
Bir diğer karşılığı ise biraz daha geneldir. Belli bir insan grubunun veya bir ülkenin, yaşayabilmesi için üretim yapması ve bunları bölüşme biçimlerinin ve de tüm bu faaliyetlerden sonra ortaya çıkan ilişkilerinin tamamıdır. 21. yüzyılda ekonomi sözcüğünün girmediği yer yok gibidir.
Bilimsel Anlamda Ekonomi Nedir?
Ekonomi bir sosyal bilim dalıdır. İktisat olarak da tanımlanma birlikte iki sözcük arasında ufak da olsa nüans farkları yer alır. Bilim olarak bakıldığında ekonomi hizmet ve malların imalat, sevkiyat, dağıtım ve de tüketim biçimlerini incelemekte olan bir sosyal bilimdir. Son derece evrensel bir kavramdır. Ekonomi, temel olarak ekonomik olarak var olan aktörlerin etkileşimlerine ve davranış ekonomilerin nasıl etki ettiğine odaklanan bir olgudur.
Ekonomi Türleri Nelerdir?
Ekonomi kendi içinde bir bilim dalı olarak ikiye ayrılır. Her biri de kendi içinde başlı başına özel ayrı bir uzmanlık gerektirir. Bunlar mikroekonomi ve makro ekonomidir. Şimdi bu kavramları biraz daha açalım
Mikroekonomi Nedir?
Mikroekonomi bireysel olan piyasalar ve ajanlar ve de bunların ortaya çıkardığı etkileşimler ile bu etkileşimlerin nihai durumları da olmak üzere ekonomideki ana öğeler olarak görülmekte olan olguları analiz eden bir ekonomi çalışma alanıdır. Bu alanda dünden bugüne önemli bilimsel çalışmalar yapan bilim insanları vardır. Yunanca mikros sözcüğünden gelir.
Mikroekonominin kurucusu İngiliz bilim insanı Alfred Marshall isimli uzmandır. Sürece daha minimal bazda yaklaşır. Mikro ekonomide bireyler, satıcılar, alıcılar gibi kesimler vardır.
Makroekonomi Nedir?
Makroekonomi mikro ekonominin tam tersi olan bir noktadan yaklaşım sergiler. Kavrama genel olarak bakmadan önce makroekonominin kurucusunun kim olduğuna değinmek gerekir. Makro ekonominin kurucusu dünyanın aynı zamanda en önemli bilim insanların olan John Maynard Keynes olup bugün dünyada Keynesyen İktisat olarak adlandırılan bir kavram vardır.
Makroekonomide tüketim, üretim, yatırım ve tasarrufun etkileşim içinde olduğu bir sistematik yapı öngörülür ve buna bağlı olarak mevcut gerçekliği etkileyen faktörler ele alınır. Emek, sermaye, kaynak yönetimi, istihdam, enflasyon, kamu politikaları ve elbette ekonomik büyüme sonuna kadar ele alınır. Son derece geniş kapsamlı olan bir olgudur. Kendi içinde de alt başlıkları yer alır.
Ekonomide Diğer Kavramlar
Ekonomide bilinenin aksine birçok kavram bulunuyor ve sizler için bu kavramları bir araya getirdik. İsterseniz şimdi de gelin diğer ekonomik kavramlara değinelim.
- Pozitif ekonomi: Mevcut ekonomik gerçekliği tanımlama
- Normatif ekonomi: Olması gereken ekonomik durumu tanımlama
- Uygulamalı ekonomi: Ekonomi teorisi ile doğrudan ilişkilendirilen bir tanımlama
- Davranışsal ekonomi: Kişinin davranışlarının ekonomiyi etkilediği savı
- Rasyonel ekonomi: Bütüncül davranış kalıpları üzerinden uluslararası ölçekte ekonomiyi inceleyen alan
- Heterodoks ekonomi: Ana akım dışında olan ekonomik yaklaşım
- Ana akım ekonomi: O an için güncel olan ekonomiyi inceler
- Çalışma ekonomisi: Özellikle mavi yakalı olarak çalışanları inceleyen bir alt alandır.
Ekonomist Kimdir?
Ekonomist kimdir sorusu birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Ekonomist, ekonomi üstünde uzmanlık sahibi olan kişiye denmektedir. Ekonomi alanında eğitimini almış, ekonomik olayları uzman bir şekilde analiz etme yeteneğine sahip, ekonomik sistemleri anlayabilen ve yorumlayabilen kişilere ekonomist denmektedir. Genel olarak ekonomistler, devletler, şirketler, finansal kuruluşlar veya akademik kurumlar gibi farklı alanda çalışmaktadırlar.