Bireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı niteliğinde, çalışanların rahat bir emeklilik dönemi geçirebilmeleri için çalışma hayatlarında birikim yapmalarına olanak sağlayan bir sistemdir. Bu sistemle birlikte emekliler çalışma hayatlarındaki konfora sahip olarak ikinci bir emeklilik hakkı elde ediyor olacaklardır. Şimdi sizlere BES Nedir detaylı bir şekilde anlatacağız.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? (BES)
Bireysel Emeklilik Sistemi için ödemelerini yapan bireylerin ödedikleri paralar portföy yöneticilerince yönetilen fonlara dahil edilir. Emeklilik sistemine yönelik yatırılan her bir katkı payı devlet desteğiyle birlikte daha da büyümektedir. Risk tercihlerine göre birikimler yatırımcının seçmiş olduğu fonlara yönlendirilir. Buranın yönetimi de yine portföy yöneticileri tarafından yapılmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?
Bireysel Emeklilik Sistemi işleyişi birikimlerin bir araya getirilerek değerlendirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Değerlendirmesi yapılan birikimler kişilere maaş ödemesi gibi aylık olarak yapılabileceği gibi toplu ödeme şeklinde de gerçekleştirilebilmektedir. Bireylerin yapmış oldukları katkı payı ödemeleri yine bireyin belirlemiş olduğu yatırım fonlarında değer görmektedir. 10 yıl boyunca BES işleyişine bağlı kalıp katkı parası ödeyenler, 56 yaşına doldurduklarında emeklilik hakkı elde edeceklerdir.
Emeklilik hakkı elde eden bireyler kendi isteklerine bağlı kalarak maaş alma şeklinde para talep edebilecekleri gibi tek seferde toplu olarak da birikimlerini alabileceklerdir. İlk olarak 1 Ocak 2013 tarihinde başlayan devlet katkısı uygulaması ile sisteme yatırılan her katkı payı için % 25 devlet katkısı uygulanmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminde rahat ve güvende yaşamak isteyen herkes için çok yönlü avantaj sağlamaktadır.
- BES’te yatırılan katkı paylarına ek olarak % 30 devlet desteği verilmektedir.
- Emeklilik döneminde de hayat standartlarını korumak isteyenler için uzun vadede yatırım imkanı sağlamaktadır. Sisteme farklı dönemler dahilinde yatırılan katkı payları birey emekli olana kadar daha fazla büyümektedir.
- Bireysel Emeklilik Sistemi ile birikim yapmak isteyenlerin SSK’lı, Bağkur’lu ya da Emekli Sandığı’na bağlı olması gibi bir durum yoktur. İsteyen herkes çalıştığı süre boyunca birikimlerine ara vermeden devam edebilir.
- Bireysel Emeklilik Sistemi ile bireylerin geleceği dair yatırmış olduğu katkı payları ilgili fonlarda değer görür. Yapılacak sözleşme dahilinde bireyler birikim yapmak istediği emekli fonlarını belirleyebilirler.
- Bireylerin aktif çalışma hayatlarında elde ettikleri gelirler emeklilik düzeyinde daha da az hale gelmektedir. Bu dönemde emekliler ek bir gelire ihtiyaç duyarlar. BES ile elde edilen birikimler emeklilik dönemi için büyük bir kurtarıcı haline gelecektir.
BES Devlet Katkı Payı Elde Etmede Kademeler
Devlet katkı payı için hak kazanma yoluna kademeli bir şekilde gidilmektedir. Buna göre Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları;
- En az 3 yıl sistemde kalmaları halinde % 15,
- En az 6 yıl boyunca sistemde kalanlar % 35,
- En az 10 yıl boyunca sistemde kalanlar % 60,
- 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını doldurmuş olan kişiler devlet katkısından % 100 oranında faydalanabileceklerdir.
BES İle Ne Zaman Emekli Olurum?
10 yıl süre boyunca BES Sistemi dahilinde yer alanlar 56 yaşını doldurmaları halinde emeklilik için hak kazanmış olacaklardır. 10 yıl sistemde kalarak 56 yaşını dolduranlar diledikleri taktirde bu yatırımlarına devam edebileceklerdir. Bu sürenin tamamlanmasının ardından bireyler istedikleri zaman emekliliklerini talep edebilirler.
BES katılımcıları sistemde kaldıkları süre dahilinde bazı temel haklara sahip olacaklardır. Bu temel haklar emeklilik sürecinde bireylerin haklarını koruyacağı gibi bireylerin akıllarında soru işareti kalmasının da önüne geçecektir.